lauantai 31. toukokuuta 2014

Hurja peili yritti bilettää, mutta epäonnistui pahasti, koska oli nukkunut fysiikan oppitunnilla.

Minulla on no life bileet menossa. Se tarkoittaa, että olen yksin pimeässä huoneessani tietokoneella vaikka kello on jo yli 20:00. Olen ihan hurja no life bilettäjä.

Ruokaa minulla ei ole mukana ikävä kyllä, mutta eihän kaikkea voi saadakaan yhtä aikaa.

Seuraavaksi pohdiskelen elämän suuria kysymyksiä kuten:
Jos auto kääntyy oikealle, miten se kääntyy vasemmalle?

Luulenpa, että auto voi kääntyä yhtä aikaa sekä oikealle, että vasemmalle, riippuen siitä katsooko sitä ylhäältä vai alhaalta päin. Tässä kuitenkin on ongelmana se, että auto ei ole laisinkaan samanlainen ylhäältä ja alhaalta päin katsottuna.

Toinen vaihtoehto olisi käyttää peiliä. Tämä on kuitenkin yhtä huono ajatus kuin edellinen, koska peili ei oikeastaan muuta oikeaa vasemmaksi ja vasempaa oikeaksi, kuten usein ihmiset luulevat. Peili ainoastaan heijastaa autosta heijastuneet valonsäteet heijastumislain mukaisesti yhtä suuressa kulmassa takaisin. Näin ollen peilissä näkyvä kuva ei ole kääntynyt mitenkään väärinpäin, vaan valo on ainoastaan kääntynyt peilin kohdatessaan takaisin, ja tästä syystä näemme peilissä olevan kuvan eri päin kuin miten sen näkyisi silloin, jos itse kääntyisimme 180 astetta, jolloin vaihtaisimme itse oikean ja vasemman paikkaa.

Edellisen kappaleen argumentoinnissa on kuitenkin yksi virhe. Peilin käyttäminen, vaikkei vasenta oikeaksi eikä oikeaa vääräksi, aiheuttaa sellaisen pikku hienon jutun, että peilikuvassa autosta heijastuneiden valonsäteiden liikesuunnan muuttuminen aiheuttaa sen, että auto näyttääkin liikkuvan eri suuntaan. Peilistä katsottuna siis oikeasti lähempänä olevat esineet näyttävät olevan kauempana kuin oikeasti kauempana olevat esineet, jotka puolestaan näyttävät olevan lähempänä.

Peili ei siis muuta oikeaa ja vasenta päin vastoin, vaan se muuttaa lähellä ja kaukana -käsitteet päinvastaisiksi, jolloin kuva auton kääntymissuunta vaihtuu joka tapauksessa.

Toisaalta, voisihan sitä jossain välissä nukkumaankin mennä, huomenna sentään on vielä lukuvuoden opiskelupäiviin mukaan laskettu päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti